advertise with ongsono.com
 

Cukai Gst Ke Atas Emas Dan Kesan Kepada Harga Emas

CUKAI <a href=GST KE ATAS EMAS " width="457" height="308" />

Cukai GST ke atas emas dan kesan atau implikasi terhadap harga emas apabila Malaysia memulakan GST pada 1 april 2015.

GST adalah Goods and Services Tax atau cukai terhadap barangan dan perkhidmatan sebanyak 6% akan dikenakan terhadap barang dan perkhidmatan tertentu bermula 1 april 2015. Logam berharga termasuk jongkong emas dan perak atau barangan kemas juga di kenakan cukai GST dan beberapa jenis emas di kecualikan daripada cukai GST.

Kategori jenis emas yang tidak dikenakan cukai GST adalah emas pelaburan seperti gold bar, emas wafer, jongkong emas atau syiling emas dengan ketulenan 995 ke atas dan mempunyai kualiti antarabangsa. Maksubnya jongkong emas 999.9 atau emas dinar 999.9 tidak akan di kenakan GST jika mempunyai cop pengesahan antarabangsa seperti LBMA (London Bullion Market Association). Emas pelaburan berkualiti antarabangsa adalah berbungkus atau berseal.

Ringkasan daripada PERINTAH CUKAI BARANG DAN PERKHIDMATAN
(PEMBEKALAN DIKECUALIKAN) 2014
1. " Mana - mana pembekalan logam berharga utk tujuan pelaburan , sekurang-kurangnya AU995(99.5) ke atas"
2. " Mempunyai ciri -ciri pelaburan "
3. " Mempunyai standard kualiti antarabangsa "

Kategori emas selain daripada di atas akan dikenakan GST 6% bermula april 2015 seperti semua jenis barang kemas termasuklah barang kemas 999, jongkong emas atau syiling dinar yang berketulinan 995 kebawah termasuklah emas dinar 916 dan sebagainya.

Public Gold syarikat pengeluar emas fizikal terbesar Malaysia telah mengambil tindakan yang proaktif dengan mengeluarkan jongkong emas 999.9 dan syiling dinar 999.9 baru berkualiti antarabangsa untuk mengelak dikenakan cukai GST. Bermula tahun 2015 jongkong emas public gold dan emas dinar akan berwajah baru untuk di kecualikan daripada dikenakan cukai GST. Public Gold telah melantik Nadir Metal Refinery merupakan ahli LBMA (London Bullion Market Association) dari Turki untuk mencetak semua jongkong emas Public Gold mulai Disember 2014.

JONGKONG EMAS BARU PUBLIC GOLD

Jongkong emas atau gold bar baru public gold akan di jual kepada umun pada bulan Januari 2015. Jongkong emas baru ini berkualiti antarabangsa bersarung dengan ketulinan 24K atau 999.9 dan dikecualikan daripada cukai barang dan perkhidmatan GST. Jongkong emas yang akan dikeluarkan adalah terdiri daripada gold bar 1 g, 5 g, 10 g, 20 g, 50 g, 100 g, 250 g dan 500 g.

EMAS DINAR BARU PUBLIC GOLD 24K

Bermula tahun 2015 juga Public Gold akan mengeluarkan syiling emas dinar baru yang berketulinan 24K atau 999.9 mengantikan emas dinar 916 untuk di kecualikan dari cukai GST. Emas dinar baru public gold juga mendapat pengesahan antarabangsa LBMA (London Bullion Market Association) dan bersarung yang terdiri daripada dinar, 1 dinar, 5 dinar dan 10 dinar. Emas dinar baru public gold berketulinan 999.9 dimana berbeza dengan emas dinar lama berketulinan 916, namun emas dinar 916 lama boleh dijual 24 jam kerana harga emas dinar lama akan sentiasa di paparkan pada website public gold. Pelabur emas public gold juga boleh menukar emas dinar 916 lama kepada emas dinar 999.9 baru dengan sedikit caj kos premium kerana ketulinannya yang berbeza. Emas dinar adalah produk public gold terbaru yang mempunyai beratnya 2.125g yang berharga lebih kurang RM200 amat sesuai bagi peminat emas modal rendah yang akan dijual mulai januari 2015.

EMAS DINAR 999.9 BARU PUBLIC GOLD

Jongkong emas dan syiling dinar emas baru adalah bersalut berbentuk kad, jadi tidak boleh di koyak sarungnya, namun begitu pelabur emas boleh mengadai jongkong emas atau emas dinar bersarung public gold baru di Arrahnu Pos seluruh Malaysia tanpa mengoyak sarungnya. Saya pasti, selepas ini lebih banyak Arrahnu pajak emas akan menerima pajakkan jongkong emas atau emas dinar bersarung kerana emas public gold di akui ketulinannya dan mempunyai cop pengesahan antarabangsa LBMA yang diiktiraf seluruh dunia.

Sebenarnya Public Gold telah lama mengeluarkan dan menjual jongkong emas LBMA 1 gram melalui program GAP ( Gold Accumulation Program ) untuk pelaburan emas modal kecil. Hanya bermodal RM140 lebih, anda boleh membeli gold bar 1 g LBMA dan mengumpul emas tanpa kos sewa peti keselamatan dan amat sesuai bagi pelabur emas modal kecil seperti pelajar universiti atau peminat emas yang susah mengambil emas yang sibuk, berada jauh di pedalaman, surirumah dan sebagainya. Klik CARA BELI GOLD BAR 1 G PROGRAM GAP DAN OTOMATIK JADI AHLI PUBLIC GOLD untuk mula membeli dan mengumpul jongkong emas 1 gram yang patuh syariah.

Apakah kesan terhadap harga emas apabila GST di lancarkan pada April 2015?
Apabila GST di mulakan pada April 2015, pastinya akan memberi kesan terhadap harga emas dan barangan kemas di Malaysia. Harga emas akan menjadi lebih mahal sebanyak 6% kerana dikenakan cukai emas GST. Ini bermakna, jika membeli emas yang berharga RM3,000 pembeli emas terpaksa membayar cukai GST 6% iaitu RM3000 X 6% = RM180 iaitu jumlah perlu di bayar ialah RM3180 tidak termasuk upah tukang jika membeli barang kemas.

GST akan memberi kesan kepada pengguna atau pembeli kerana perlu membayar lebih. Ianya seperti membeli makanan di KFC yang telah di kenakan cukai. GST akan menyebabkan kos sara hidup meningkat. Rebut peluang membeli emas pada harga emas rendah kini sebelum GST di perkenalkan yang akan menyebabkan harga emas menjadi lebih mahal. Harga emas kini menunjukkan kestabilan dan semakin meningkat dan masa sesuai membeli emas sebelum harga emas naik dan dikenakan lagi cukai GST.

Harga emas sekarang adalah 1193 us/oz dan di jangkakan akan meningkat kepada 1500 us/oz pada tahun 2015 berdasarkan petikan dari artikel bertajuk Is a consensus emerging on $1500 Gold soon among analysts? pada 12 December 2014. "After witnessing a bearish slump, gold is now seeing some uptrend and consensus among analysts seem to be pointing to $1400-$1500 level sometime in 2015". "Steven Hochberg, Chief Market Analyst at Elliot Wave International, feels gold could target $1440-$1525 range in 2015 as per Elliot Wave theory." Maklumat lanjut klik http://www.bullionstreet.com/news/is-a-consensus-emerging-on-1500-gold-soon-among-analysts/6334

Mengikut pengarah atau pengasas Public Gold, Dato' Louis Ng pada Forum Master Dealer Public Gold yang saya hadiri pada 13 Disember 2014, hanya 2 atau 3 syarikat emas Malaysia termasuk Public Gold yang mendapat pengecualian cukai GST. Bertindak sekarang untuk menjadi ahli public gold dengan mula membeli emas atau perak Public Gold seperti emas dinar yang berharga lebih kurang RM550 atau 10 dirham berharga lebih kurang RM80 supaya dapat membeli emas dengan harga murah yang dikecualikan daripada cukai GST melalui cara mudah online berikut, Klik CARA MEMBELI EMAS PUBLIC GOLD


Category